Trädgårdstrassel

Fröförvaring

7. Prylar och lösningar Odling Permalink0


Vadå för mycket?

Jag vägrar acceptera att det finns en övre gräns när det kommer till att samla fröer. Samlandet är en egen liten bonushobby vid sidan av odlandet. Det finns få saker som är så tillfredsställande som att bläddra i sin frösamling. Känslan kan närmast beskrivas som att räkna sedlar. Man bara känner sig så oerhört rik. Och tänk att få en leverans av nya, spännande fröer som ska sorteras in i samlingen - Amazing!

(Blandade fröpåsar 09-2019)



Förvaring

På något sätt ska man ju förvara sin högt älskade samling och det finns massor med olika påhittiga metoder. En sak är säker, och det är att olika sätt tilltalar olika människor.

Små korgar/askar i CD-hyllor har jag sätt andra använda. Korgarna kan märkas upp med skyltar för grönsaksgrupper, exempelvis kålväxter och sallat, och sorteras på så sätt. Annars kan man märka upp korgarna med exempelvis månad istället, och sortera fröerna efter när dom ska sås. Vissa grönsaker kan sås flera gånger på ett år och då kan man enkelt sätta en bit maskeringstejp på påsen där man skriver vilka månader den hör hemma i. Då hamnar den först i exempelvis januarikorgen, och när den såtts i januari flyttar man den till aprilkorgen, osv.

Vissa kör rakt av på en skolåda där allt ligger huller om buller. Kanske inte så effektivt, men man får njuta av att sortera och gå igenom alla varje gång man tänkt så.

När min samling var lite mindre använde jag mig av en vinlåda i trä. Den hade en helt perfekt storlek för fröpåsar. Alla stod snyggt på rad. Jag provade att ha dom i bokstavsordning men i slutänden så sorterades dom upp efter grönsaksgrupp istället. En gummisnodd runt en bunt med exempelvis kålväxter gjorde att det var lätt att ta den bunten jag skulle ha för stunden.

Men numer, när samlingen blivit betydligt större, så kör jag på pärmar med så breda ryggar som möjligt, och fotofickor. Från början hade jag bara en pärm med ett register på olika grönsaksgrupper. När samlingen började växa ur den första pärmen skaffade jag flera pärmar och lyfte ur grönsaksgrupper, så för stunden har jag en för blommor, en för kål, en för tomater, och en för resten. Men snart kommer jag behöva ge baljväxterna en egen pärm. Just baljväxter tar ju väldigt mycket plats, men då kan man välja att ha den grönsaksgruppen i en låda bredvid om det ska vara så. Jag gillar att ha baljväxterna i pärm precis som allt annat, så jag föredrar dock att dela upp dom i flera påsar istället, så att dom får plats, om jag har väldigt mycket av en specifik sort.

(Fröpärmar 01-2020)

Jag tycker att pärmar är riktigt smidigt. Jag vet vart jag har allting och min samling kan få växa fritt, och det är enkelt att hitta det jag ska ha. Men den största fördelen, om jag ska vara helt ärlig, är att jag kan bläddra bland mina fröer! Ibland tar jag fram mina pärmar och sitter och bara gottar mig och tittar på allt jag har, som om jag satt och bläddrade i ett gammalt familjealbum.



Påsar

När man tar egna fröer eller om man får fröer av någon man känner, så kommer dom ju inte i en fin fröpåse som när man köper fröer. För att förvara dessa finns lite olika alternativ som jag kan rekommendera.

Dels kan man köpa fröpåsar. Jag gillar enkla, vita som känns som smörpapper ungefär, men det kan bli lite dyrt om man behöver många, så jag har gått över mer och mer till att använda tepåsar istället. Man kan köpa påsar ämnade för löste, för att portionera och göra sina egna tepåsar, och dom fungerar utmärkt. Dom är rätt tunna men det går att skriva på dom bara man är försiktig. Annars funkar ju alltid ziplock-påsar men jag gillar när materialet är genomsläppligt, utifall att man råkar stoppa ner några fröer som inte är helt genomtorra än. Vikta eller tejpade kaffefilter är också något som många använder, men det kanske är mer funktionellt är estetiskt. Och så finns det såklart dom som viker egna påsar, vilket man kan göra av både vitt papper eller fint mönstrade papper, men det är ingenting som jag gör. Men vill man lära sig att göra egna småpåsar så finns det mängder med metoder och förklaringar på internet om man söker på det.

Och sist men inte minst: gem! Jag älskar gem! Jag vägrar tejpa fröpåsar för det är stökigt att få upp tejpen, den riskerar att ha sönder påsen, och när man håller på med jord så blir det alltid massa jord på tejpen så det knappt går att försluta påsen igen. Dessutom använder jag gem för att stadga mina pappkrukor gjorda av tidningspapper, så jag har alltid några askar gem hemma. När plantan omplanteras och krukan gjort sitt så tar jag bara bort gemen och återanvänder till nya krukor eller till fröpåsar, om och om igen. Ibland blir dom lite böjda men det är bara att böja tillbaka och fortsätta använda. Finns det något bättre än sånt som kan användas till flera saker och dessutom återanvändas om och om igen?



Tillbaka till Kategorier och inlägg



Till top