Trädgårdstrassel

Köksträdgården: design, planering och förverkligande

4. Köksträdgården Köksträdgård, Odling, Trädgård Permalink0


Designa en köksträdgård

Skissen är skalenlig men säger kanske inte så mycket om storleken utan mer om själva designen. Det blev så plottrigt med alla mått på bäddarna att jag tog bort allt sånt från bilden. Men för att ge ett hum om storleken så beräknas köksträdgården bli strax över 17 meter bred och nästan 23 meter lång, vilket är en yta på nästan 400kvm.

Jag kanske också bör nämna att redan från början så var en fyraårig växtrotation en del av planen och därför bygger vi köksträdgårdens primära odlingsbäddar i grupper om fyra. Det här med växtföljd och rotation finns det massor med information om på nätet och i böcker, och kanske skriver jag ett inlägg om det senare.

Men i alla fall så har dom olika grupperna av bäddar benämningar som syns på skissen, och det är för att hjälpa mig hålla ordning på köksträdgården och odlingen. Jag planerar min odling väldigt noga och in i detalj, och bäddarnas namn används hela tiden för att underlätta och referera till. Det här med trädgård och odling är något som min man och jag gör tillsammans och det underlättar vårat arbete och kommunikation med varandra att ha tydliga namn, ritningar och listor. Vi vet helt enkelt båda två vad den andre pratar om.

Själva skissen har utvecklats över tid och den här bilden är "slutresultatet". Jag känner mig väldigt nöjd med den och tror inte att några större förändringar kommer att göras nu. Det som kan förändras är dom smala bäddarna på sidorna, som är tänkta till jordgubbar, blommor och lågt spaljerade vindruvor. Ytan vi bygger på är långt ifrån en perfekt fyrkant och dessa bäddar kommer anpassas efter den ytan som finns kvar när alla stora bäddar är färdiga.



Anlägga en köksträdgård

Först av allt när vi skulle börja anlägga köksträdgården i början av 2019 så behövde vi ha klart för oss hur vi ville odla, och resultatet blev vad jag kallar för lågbäddar med ram. Jag har provat upphöjda bäddar och dom hade sina fördelar, främst eftersom det var lättare för ryggen och mitt trasiga knä, men i slutänden så tycker jag ändå att det är smidigare att odla på marknivå. Mer om varför kanske dyker upp i ett eget inlägg om olika alternativ med för- och nackdelar.

Nästa steg var att börja bygga och vi började mitt i, med A-bäddarna, vilket såg lite udda ut i början när dom bara låg där mitt på gräsmattan, men det fanns en plan med det. Den här gräsplätten är som jag redan nämnt inte en fyrkant med raka kanter, men jag vill ha en symmetrisk köksträdgård med en tydlig mittpunkt. Vi mätte ut ungefär vart mitten var, det var inte så viktigt att det var exakt, och bestämde att vi skulle utgå ifrån den punkten, och det var därför vi började där.

Ramarna har vi byggt av impregnerat virke. Det finns många åsikter, tankar och fakta kring det här med att använda impregnerat virke när man odlar ätbart. Jag använder det och det är ett mycket väl informerat och medvetet val från min sida. Läs gärna mer om hur jag resonerar kring det här med impregnerat virke här: Odla med impregnerat virke.

(Första ramarna under konstruktion 03-2019)

Under våren fyllde vi ramarna med malda kvistar, lite köpegödsel, jord, halm och gräsklipp direkt på gräsmattan. Vissa lägger tidningar och kartong för att hindra ogräs och gräs från att växa igenom på direkten. Det funkar också men det är ingenting som vi har tyckt att vi behöver göra även om vi har testat. I vårat fall kommer ogräset från frön som sprids med vinden snarare än underifrån.

På ramarna har vi också satt snigelkanter av svart plåt som min pappa gjort till mig. Dom sticker helt enkelt ut utanför ramen och är bockade nedåt vilket försvårar för sniglarna att klättra upp i bädden. Vi har både spanska skogssniglar och åkersniglar och tycker att kanterna funkar bra. Några enstaka hittar en väg upp i hörnen eller om vi varit dåliga på att trimma (det ska läggas markduk och grus runt alla bäddar så det är ett temporärt problem), men det är väldigt få som lyckas ta sig upp till mina odlingar jämfört med hur många sniglar jag hittar överallt i resten av trädgården.

När dom första bäddarna var på plats kunde jag skiss upp nästa steg i köksträdgården, och under sommaren och hösten fortsatte vi att utöka med fyra lågbäddar till: B.1 - B.4.

(Köksträdgården 04-2019 / 06-2019)

Och redan i februari 2020 satte vi igång med att fortsätta utöka köksträdgården med E.1, E.2 och D.3.

(Köksträdgården 02-2020)

Vi siktar på att bygga ännu fler bäddar i år, men hur många vi hinner med får vi se. Vi har ju också påbörjat projektet att bygga ett stort plastväxthus i år så vi har mycket att göra!



Tillbaka till Kategorier och inlägg



Till top